Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami.

Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar mięsa nie służy zdrowiu. Jeśli chociaż odrobinę dbamy o własną kondycję, staramy się jeść więcej warzyw, owoców, kasz i nasion.

Często wpadamy w rutynę — owszem, jemy więcej jarzyn, ale wciąż w tej samej postaci. Do porannych kanapek listek sałaty i plasterek pomidora, do obiadu surówka, a na kolację koktajl z truskawek i banana. Wieje nudą?

O monotonii nie ma mowy, jeśli zajrzysz do wegańskich i wegetariańskich książek kucharskich. Autorzy udowadniają, że warzywa i owoce można podawać na tysiące sposobów. Nawet mięsożercy znajdą w nich propozycje dla siebie. Oto kilka pozycji, które warto znać.

“Jadłonomia” Marta Dymek

Zdecydowanie najpopularniejsza książka kucharska ostatnich miesięcy. Marta od lat prowadzi bloga, gdzie dzieli się przepisami na smaczne i oryginalne dania wyłącznie z warzyw. Nic dziwnego, że jej pierwsza książka kucharska okazała się tak wielkim sukcesem.

Znajduje się tam aż 100 przepisów na bezmięsne śniadania, obiady, kolacje i kuszące desery. Piękne fotografie sprawią, że zapragniesz biec na bazarek, kupić wszystkie sezonowe warzywa i owoce, a później już tylko gotować, gotować i gotować!

Wypróbowałam przepis na wegański pasztet autorstwa Marty Dymek. Nie będę ukrywać — byłam nieco nieufnie nastawiona. Jak coś zrobionego z marchewki, pora, kaszy jaglanej i kilku innych składników ma przypominać pasztet? To było pyszne, serio!

“Obfitość” Yotam Ottolenghi

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Po przejrzeniu zaledwie kilku stron tej książki miałam ochotę zabukować lot i wylecieć gdzieś nad Morze Śródziemne. Piękne fotografie sprawiają, że niemal czujesz aromat oregano i bazylii, grillowanej cukinii i soczystych pomidorów.

Yotam Ottolenghi mieszka w Wielkiej Brytanii, ale pochodzi z Izraela. W każdym przepisie w książce “Obfitość” czuć śródziemnomorskie wpływy. Kucharz często podróżuje, a z wojaży przywozi pomysły na oryginalne dania, które kuszą zapachami, smakami i wyglądem. Mistrzowsko łączy różne konsystencje i aromaty.

Książka idealna dla osób, które lubią kuchnię grecką, turecką, marokańską, bliskowschodnią, włoską i hiszpańską.

“Qmam kasze, czyli powrót do korzeni” Maia Sobczak

Bez wątpienia kasze przeżywają obecnie swoje “odrodzenie”. Coraz częściej i chętniej sięgamy po te zamienniki ziemniaków. I dobrze — są bardzo zdrowe! Dostarczają błonnika, białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Poza tym kasze są smaczne i bardzo uniwersalne.

Udowodniła to Maia Sobczak w swojej książce “Qmam kasze”. Autorka pokazuje, że kasze można jeść o każdej porze dnia, na słodko i słono, a nawet w bardziej wykwintnych daniach. Mnie szczególnie podobają się przepisy na sałatki (idealne na lunch w pracy) oraz desery.

Zajrzyjcie do środka książki i przekonajcie się, że kasza gryczana wcale nie mus być podana z sosem grzybowym, a manna na mleku to już relikt przeszłości. Nowoczesne i oryginalne receptury przekonają nawet tych, którzy dotychczas rzadko sięgali po kasze.

Sprawdź inne kuchenne gadżety

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Jadalne kwiaty Trujące kwiaty Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!) Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie Jak upiec sernik idealny? Awokado – z czym łączyć? Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian Właściwości zielonego smoothie Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki? Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Cała prawda o oleju kokosowy Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić? Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny