Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom
![Sylwia Stachura](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/sylwiafoto1-a44a23f690bd9dc89ff8.jpg)
Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami.
![](https://i.wpimg.pl/O/730x0/m.smaczneblogi.pl/gotujpo-wegansku-1749b567e458786.png)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar mięsa nie służy zdrowiu. Jeśli chociaż odrobinę dbamy o własną kondycję, staramy się jeść więcej warzyw, owoców, kasz i nasion.
Często wpadamy w rutynę — owszem, jemy więcej jarzyn, ale wciąż w tej samej postaci. Do porannych kanapek listek sałaty i plasterek pomidora, do obiadu surówka, a na kolację koktajl z truskawek i banana. Wieje nudą?
O monotonii nie ma mowy, jeśli zajrzysz do wegańskich i wegetariańskich książek kucharskich. Autorzy udowadniają, że warzywa i owoce można podawać na tysiące sposobów. Nawet mięsożercy znajdą w nich propozycje dla siebie. Oto kilka pozycji, które warto znać.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
“Jadłonomia” Marta Dymek
Zdecydowanie najpopularniejsza książka kucharska ostatnich miesięcy. Marta od lat prowadzi bloga, gdzie dzieli się przepisami na smaczne i oryginalne dania wyłącznie z warzyw. Nic dziwnego, że jej pierwsza książka kucharska okazała się tak wielkim sukcesem.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Znajduje się tam aż 100 przepisów na bezmięsne śniadania, obiady, kolacje i kuszące desery. Piękne fotografie sprawią, że zapragniesz biec na bazarek, kupić wszystkie sezonowe warzywa i owoce, a później już tylko gotować, gotować i gotować!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wypróbowałam przepis na wegański pasztet autorstwa Marty Dymek. Nie będę ukrywać — byłam nieco nieufnie nastawiona. Jak coś zrobionego z marchewki, pora, kaszy jaglanej i kilku innych składników ma przypominać pasztet? To było pyszne, serio!
“Obfitość” Yotam Ottolenghi
Po przejrzeniu zaledwie kilku stron tej książki miałam ochotę zabukować lot i wylecieć gdzieś nad Morze Śródziemne. Piękne fotografie sprawiają, że niemal czujesz aromat oregano i bazylii, grillowanej cukinii i soczystych pomidorów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Yotam Ottolenghi mieszka w Wielkiej Brytanii, ale pochodzi z Izraela. W każdym przepisie w książce “Obfitość” czuć śródziemnomorskie wpływy. Kucharz często podróżuje, a z wojaży przywozi pomysły na oryginalne dania, które kuszą zapachami, smakami i wyglądem. Mistrzowsko łączy różne konsystencje i aromaty.
Książka idealna dla osób, które lubią kuchnię grecką, turecką, marokańską, bliskowschodnią, włoską i hiszpańską.
“Qmam kasze, czyli powrót do korzeni” Maia Sobczak
Bez wątpienia kasze przeżywają obecnie swoje “odrodzenie”. Coraz częściej i chętniej sięgamy po te zamienniki ziemniaków. I dobrze — są bardzo zdrowe! Dostarczają błonnika, białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Poza tym kasze są smaczne i bardzo uniwersalne.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Udowodniła to Maia Sobczak w swojej książce “Qmam kasze”. Autorka pokazuje, że kasze można jeść o każdej porze dnia, na słodko i słono, a nawet w bardziej wykwintnych daniach. Mnie szczególnie podobają się przepisy na sałatki (idealne na lunch w pracy) oraz desery.
Zajrzyjcie do środka książki i przekonajcie się, że kasza gryczana wcale nie mus być podana z sosem grzybowym, a manna na mleku to już relikt przeszłości. Nowoczesne i oryginalne receptury przekonają nawet tych, którzy dotychczas rzadko sięgali po kasze.
Sprawdź inne kuchenne gadżety
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Sylwia Stachura](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/sylwiafoto1-a44a23f690bd9dc89ff8.jpg)
Polecane przez autora:
- 5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia
- Przepis na muffinki, które zawsze się udają
- W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze