Jaką deskę do krojenia wybrać?
SYLWIA STACHURA • dawno temuDobra deska do krojenia to niezbÄ™dny element każdej kuchni. Drewniane, plastikowe, silikonowe, ceramiczne, szklane, bambusowe - wybór produktów na rynku może przyprawić o ból gÅ‚owy. Jak w takim razie wybrać dobrÄ… deskÄ™ do krojenia, nie wydajÄ…c fortuny i nie tracÄ…c zdrowych zmysłów?
Można kierować się budżetem albo zwracać uwagę tylko na wygląd. Ja jednak proponuję, aby przede wszystkim zwrócić uwagę na funkcjonalność. Oto krótki przewodnik po deskach, dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Deski drewniane
Zdecydowanie najpopularniejsze na rynku. SÄ… tanie i Å‚atwo dostÄ™pne — w dużych supermarketach znajdziemy kilkanaÅ›cie różnych rodzajów, w różnych rozmiarach. Ceny zaczynajÄ… siÄ™ od kilkunastu zÅ‚otych. Wielkim plusem drewnianych desek jest to, że nie tÄ™piÄ… noży.
Niestety, majÄ… swoje minusy. Przede wszystkim nie sÄ… higieniczne — nie powinniÅ›my kroić na nich miÄ™sa czy ryb. Szybko chÅ‚onÄ… wodÄ™ oraz zapachy. WadÄ… drewnianych desek, zwÅ‚aszcza dla osób takich jak ja, które nienawidzÄ… zmywać, jest też to, że trudno siÄ™ je czyÅ›ci. I nie można ich myć w zmywarce!
Mimo kilku wad polecam deski drewniane — sÄ… wygodne i praktyczne. OczywiÅ›cie z czasem pojawiÄ… siÄ™ na nich rysy (osobiÅ›cie podoba mi siÄ™ taki wyglÄ…d — to Å›wiadczy o tym, że byÅ‚y używane;)) i mogÄ… siÄ™ pojawić przebarwienia (buraki!), ale mimo to myÅ›lÄ™, że w każdej kuchni powinna znaleźć siÄ™ drewniana deska.
Deski plastikowe
Jasne, nie należą do najpiÄ™kniejszych, ale nie ma lepszej opcji do krojenia surowego miÄ™sa czy ryb. PlastikowÄ… deskÄ™ można Å‚atwo umyć, a co najważniejsze — wÅ‚ożyć do zmywarki i zapomnieć o resztkach jedzeniach ;) Czysto, higienicznie i bezpiecznie. W kuchni mam różowÄ… (;)) plastikowÄ… deskÄ™, której używam tylko do krojenia surowego miÄ™sa oraz niebieskÄ… do ryb.
Wadą desek plastikowych jest to, że szybko się niszczą. Wystarczy kilka razy przejechać nożem, a na powierzchni pojawią się mało estetyczne rysy. Całe szczęście są tanie, dlatego można je wymieniać tak często, jak nam się podoba.
W swoich zbiorach mam też deskÄ™ silikonowÄ… - można je teraz spotkać w wiÄ™kszoÅ›ci sklepów. Uwielbiam jÄ… nie tylko za intensywnie limonkowy kolor, ale przede wszystkim użyteczność — idealna do siekania ziół, czosnku czy warzyw. Jest elastyczna, co uÅ‚atwia wrzucanie skÅ‚adników na patelnie. Można myć w zmywarce (hurra!).
PamiÄ™tajcie tylko o jednym — nie stawiajcie na niej niczego gorÄ…cego. Serio. ZrobiÅ‚am to. Nie polecam.
Deski szklane
Kilka lat temu zapanowaÅ‚a swego rodzaju moda na szklane deski i widziaÅ‚am je we wszystkich kuchniach, które odwiedzaÅ‚am. Moja mama też miaÅ‚a kilka — Å‚adnie wyglÄ…dajÄ…, sÄ… dostÄ™pne w wielu wzorach i kolorach, Å‚atwo siÄ™ myjÄ… i nie rysujÄ…. Jasne, szklane deski majÄ… swoje plusy, ale nie zapominajmy o jednym - strasznie tÄ™piÄ… noże.
JeÅ›li macie zestaw dobrej jakoÅ›ci noży, lepiej zrezygnujcie z tej opcji. Poza tym denerwowaÅ‚ mnie bardzo jeden szczegół — podczas krojenia nóż uderzaÅ‚ o szkÅ‚o, co dawaÅ‚o niezbyt przyjemne doznania audialne ;) To byÅ‚ po prostu denerwujÄ…cy haÅ‚as — a przecież gotowanie ma być przyjemnoÅ›ciÄ…!
To najpopularniejsze deski do krojenia dostÄ™pne na rynku. OczywiÅ›cie sÄ… jeszcze inne — ceramiczne — bardzo odporne, ale też dość drogie, granitowe — dizajnerskie, ale tak jak szklane — tÄ™piÄ… noże, oraz bambusowe — lekkie, trwaÅ‚e i estetyczne.
Przy wyborze pamiÄ™tajcie, że dobra deska nie musi kosztować fortuny. Moim zdaniem tak naprawdÄ™ wystarczÄ… dwie deski — drewniana do krojenia pieczywa, warzyw, ziół oraz plastikowa — niezbÄ™dna, jeÅ›li czÄ™sto przyrzÄ…dzacie surowe miÄ™so oraz ryby. W bonusie dorzuciÅ‚abym jeszcze silikonowÄ… — zmywarka usunie z niej plamy nawet po burakach ;)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze