W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?
Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku nie tracą cennych właściwości podczas obróbki?
Niestety, smażenie, gotowanie czy duszenie nie sÅ‚uży wiÄ™kszoÅ›ci warzyw — szpinak nie jest tu wyjÄ…tkiem. Wysoka temperatura niszczy witaminy, których tak bardzo potrzebujemy, aby mieć dobrÄ… odporność i energiÄ™. Jak w takim razie jeść szpinak, aby w peÅ‚ni wykorzystać jego potencjaÅ‚?
Szpinak na surowo
Najlepszym rozwiÄ…zaniem jest spożywanie surowych liÅ›ci szpinaku. W tej postaci zawierajÄ… najwiÄ™cej skÅ‚adników odżywczych. Nie radzÄ™ jednak jeść ich solo — szpinak nie ma wyrazistego smaku, dlatego potrzebuje dobrego towarzystwa innych skÅ‚adników.
Jedynym ze sposobów na wykorzystanie surowych liści są koktajle. Wystarczy dorzucić garść umytego szpinaku do blendera, w którym znajdują się ulubione owoce, mleko lub woda. To szybki i prosty sposób na uzupełnienie diety o wiele korzystnych substancji.
Co ważne, 100-gramowa porcja Å›wieżego szpinaku zaspokaja aż 47 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminÄ™ C. Taka sama ilość ugotowanego — zaledwie 16 proc.! Warto wiÄ™c przekonać siÄ™ do surowego szpinaku.
LiÅ›cie sÄ… też Å›wietnÄ… bazÄ… do saÅ‚atek. Zamiast saÅ‚aty lodowej, siÄ™gaj częściej wÅ‚aÅ›nie po szpinak. Najlepiej smakuje w poÅ‚Ä…czeniu z serami i orzechami. SaÅ‚atka ze szpinakiem, gruszkÄ…, serem pleÅ›niowym i orzechami wÅ‚oskimi to klasyka gatunku! Nie tylko Å›wietnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa — Å›wieży szpinak zawiera wiÄ™cej kwasu foliowego niż gotowany.
Gotowany szpinak
JeÅ›li nie przepadasz za Å›wieżym szpinakiem — nic straconego! Chociaż po podgrzaniu traci część skÅ‚adników odżywczych, to i tak jest bardzo zdrowy. Ba! Gotowanie może nawet wydobyć z niego cenne skÅ‚adniki.
Okazuje siÄ™, że duszony, smażony lub gotowany szpinak ma wiÄ™cej witamin A, K, B6 niż surowy! Obróbka termiczna nie pozbawia też liÅ›ci zwiÄ…zków mineralnych — po ugotowaniu zawiera mniej wiÄ™cej tyle samo wapnia, żelaza, magnezu i potasu co Å›wieże listki.
Plusem gotowania szpinaku jest fakt, że podczas podgrzewania bardzo się kurczy. To oznacza, że jesteśmy w stanie zjeść więcej podsmażonego szpinaku z czosnkiem niż świeżego w sałatce. A więc im więcej szpinaku, tym więcej dobrych dla zdrowia składników.
Jak gotować szpinak?
Warto wiedzieć, że niektóre metody przyrządzania szpinaku szczególnie mu nie służą. Najwięcej wartości traci podczas gotowania w wodzie. Nie należy też podgrzewać liści zbyt długo. Jakie jest więc najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie?
JeÅ›li zależy nam na witaminach i mineraÅ‚ach, postawmy na gotowanie na parze — w ten sposób stracimy najmniej ważnych substancji. Dobre jest też podsmażanie, ale tylko pod warunkiem, że trwa bardzo krótko.
Warto dodać do szpinaku oliwy z oliwek — dziÄ™ki tÅ‚uszczowi witaminy znajdujÄ…ce siÄ™ w liÅ›ciach sÄ… lepiej przyswajane przez organizm.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze