W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku nie tracą cennych właściwości podczas obróbki?

Niestety, smażenie, gotowanie czy duszenie nie służy większości warzyw — szpinak nie jest tu wyjątkiem. Wysoka temperatura niszczy witaminy, których tak bardzo potrzebujemy, aby mieć dobrą odporność i energię. Jak w takim razie jeść szpinak, aby w pełni wykorzystać jego potencjał?

Szpinak na surowo

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie surowych liści szpinaku. W tej postaci zawierają najwięcej składników odżywczych. Nie radzę jednak jeść ich solo — szpinak nie ma wyrazistego smaku, dlatego potrzebuje dobrego towarzystwa innych składników.

Jedynym ze sposobów na wykorzystanie surowych liści są koktajle. Wystarczy dorzucić garść umytego szpinaku do blendera, w którym znajdują się ulubione owoce, mleko lub woda. To szybki i prosty sposób na uzupełnienie diety o wiele korzystnych substancji.

Co ważne, 100-gramowa porcja świeżego szpinaku zaspokaja aż 47 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Taka sama ilość ugotowanego — zaledwie 16 proc.! Warto więc przekonać się do surowego szpinaku.

Liście są też świetną bazą do sałatek. Zamiast sałaty lodowej, sięgaj częściej właśnie po szpinak. Najlepiej smakuje w połączeniu z serami i orzechami. Sałatka ze szpinakiem, gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to klasyka gatunku! Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa — świeży szpinak zawiera więcej kwasu foliowego niż gotowany.

Gotowany szpinak

Jeśli nie przepadasz za świeżym szpinakiem — nic straconego! Chociaż po podgrzaniu traci część składników odżywczych, to i tak jest bardzo zdrowy. Ba! Gotowanie może nawet wydobyć z niego cenne składniki.

Okazuje się, że duszony, smażony lub gotowany szpinak ma więcej witamin A, K, B6 niż surowy! Obróbka termiczna nie pozbawia też liści związków mineralnych — po ugotowaniu zawiera mniej więcej tyle samo wapnia, żelaza, magnezu i potasu co świeże listki.

Plusem gotowania szpinaku jest fakt, że podczas podgrzewania bardzo się kurczy. To oznacza, że jesteśmy w stanie zjeść więcej podsmażonego szpinaku z czosnkiem niż świeżego w sałatce. A więc im więcej szpinaku, tym więcej dobrych dla zdrowia składników.

Jak gotować szpinak?

Warto wiedzieć, że niektóre metody przyrządzania szpinaku szczególnie mu nie służą. Najwięcej wartości traci podczas gotowania w wodzie. Nie należy też podgrzewać liści zbyt długo. Jakie jest więc najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie?

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Jeśli zależy nam na witaminach i minerałach, postawmy na gotowanie na parze — w ten sposób stracimy najmniej ważnych substancji. Dobre jest też podsmażanie, ale tylko pod warunkiem, że trwa bardzo krótko.

Warto dodać do szpinaku oliwy z oliwek — dzięki tłuszczowi witaminy znajdujące się w liściach są lepiej przyswajane przez organizm.

Wegetariańskie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku! Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie Czym przyprawić dania z kurczaka? Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać? Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty? Śmietana dobrze ubita Jak skomponować deskę serów? Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Co zabrać na piknik? Awokado – z czym łączyć?