Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeGofry na Å›niadanie - kto nie chciaÅ‚by siÄ™ skusić na taki posiÅ‚ek o poranku? ChrupiÄ…cy przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, Å›wieżych owoców i bitej Å›mietany, proponujÄ™ jajka, Å‚ososia wÄ™dzonego i rukolÄ™. GwarantujÄ™ - wytrawne gofry na pewno przypadnÄ… wam do gustu.
To idealna propozycja na Å›niadanie — zwÅ‚aszcza dla tych, którzy nie przepadajÄ… za sÅ‚odkimi pÅ‚atkami czy owsiankami. Wytrawne gofry sprawdzÄ… siÄ™ szczególnie w weekendowe poranki, kiedy mamy wiÄ™cej czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych posiÅ‚ków niż kanapka z szynkÄ… ;)
Podstawą jest oczywiście ciasto na gofry - dodatki możemy wybierać według gustu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia! Przedstawiam dwie propozycje podania, ale warto eksperymentować i szukać nowych pomysłów na gofry na słono. Jestem pewna, że będą świetnie smakować posmarowane twarożkiem albo z pastą z awokado i pomidorem.
Przepis na ciasto na gofry
- jedna szklanka mÄ…ki pszennej,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- jedno jajko,
- jedna łyżeczka soli,
- dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
- ¾ szklanki mleka,
- szczypta pieprzu,
- szczypta płatków chili,
- ulubione zioła, np. tymianek, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki.
Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z miksturą odstawić na kilka minut, a następnie smażyć gofry w gofrownicy, aż będą rumiane i chrupiące. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
U mnie w pierwszej wersji były to gofry posmarowane twarożkiem ziołowym, z wędzonym łosiem i rukolą. Całość należy skropić sokiem z cytryny.
Gofry można też podać z jajecznicą i plasterkami boczku (wędlinę można podsmażyć na suchej patelni albo zrumienić przez kilka minut w piekarniku).
Smacznego!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze